Strona główna » Hiszpania » Hiszpańskie specjały

Hiszpańskie specjały

Hiszpania Costa BlancaJedzenie hiszpańskie jest tak różnorodne, jak i sama Hiszpania. Dlatego z jednej strony część dań, takich chociażby jak najlepsza wołowina lub wieprzowina, dostępna jest tylko dla wybranych, a więc dla takich, którzy są w stanie wydać całkiem sporo na znakomitej jakości jedzenie, z drugiej zaś strony – odnajdą się w niej również ci, którzy chcą jeść dobrze, ale niekoniecznie najdrożej. Do gamy dań będących jednocześnie symbolami Hiszpanii i równocześnie takich, o których można powiedzieć, że są dostępne z powodzeniem dla każdego, trzeba zaliczyć tortillę i gazpacho.

Tortilla kojarzy nam się z wersją meksykańską. Ale nic z tych rzeczy. To zupełnie co innego. Hiszpańska tortilla przygotowywana jest na bazie… jajek i ziemniaków. Ziemniaki gotowane, pokrojone w kostkę dodaje się do rozmąconych jajek. Wszystko razem smaży się, robiąc omlet. Do takiego omletu można dać przeróżne przyprawy, a także na niego położyć bardzo wiele różnorodnych składników czy też sosów. Natomiast gazpacho to zupa pomidorowa, ale też nie zwyczajna pomidorówka z makaronem, do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni. Przede wszystkim warto wiedzieć, że jest to chłodnik. Na upalne wieczory nadaje się ona więc znakomicie, a jest dostępna w zasadzie we wszystkich hiszpańskich lokalach.

Hiszpania

Brak komentarzy do wpisu “Hiszpańskie specjały”

Zostaw odpowiedź

(wymagane)

(wymagany)